Uçaklar hakkında bilmediğiniz ilginç bilgiler
Wright kardeşlerin 1903’de ilk başarılı uçuşu gerçekleştirdiklerinden beri gelişmekte olan metal kuşları o zamanki haliyle kıyaslamak mümkün değil. Teknolojinin hızlı gelişiminin en iyi canlı örneği olan bu taşıtlar her zaman en son teknolojik aygıtlarla donatılmışlardır. Ülkemizde de havacılığın gelişmesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılması ile rekabet artmış ve bilet fiyatları cüzi miktarlara düşmüştür ve bunun sonucunda uçmak herkes için daha kolay ulaşılabilir bir hal almıştır. Uçuşlarda ilgimizi çeken nedenini merak ettiğimiz bazı unsurları gelin beraber inceleyelim.
Koltuk kafalıkları
Bu konuda çeşitli söylentiler vardır bazı hava yolu şirketleri koltuk kafalıklarına kendi reklamlarını koyabilir ve ya ek gelir olarak oraya da reklam alabilirler. Bazı kaynaklar buraya kafamızı yaslamamamız gerektiğini, onların yıkanmadığını ve bakteri yuvası olduğunu söyler. Bu efsanede iki farklı durum vardır; bazı şirketler bu kafalıkları her uçuş öncesinde değiştirmektedirler, bazı şirketler ise bunları yıkayabilir ve ya günlük olarak değiştirme yapmaktadırlar.
Hayvan taşımayan şirketler
Evcil hayvanınız ile uçağa binmek istediğinizde bazı şirket politikaları gereği pek çoğu kabul etmez. Bunun nedeni aslında o uçakta hayvanınızın taşınmasının, hayvanınıza zararı olacağı içindir. Çünkü o uçakta muhtemelen tasarruf amaçlı kargo kompartımanı basınçlandırılmaz ve 40000 feet’de uçarken hayvanınız hem basınç farkından hem de oksijensiz kalarak hayati tehlike yaşayabilir. Bu gibi durumlar ısrar etmemeli ve buna izin veren havayolu şirketlerini tercih etmelisiniz.
Sigara içmek yasaktı ama kül tabağı var
En çok merak edilenlerden birisi de budur. Bildiğiniz gibi sigara içmek yasaktır fakat lavaboya gittiğinizde hemen kapının arkasındaki küllüğü görebilirsiniz. Birçok kişi bunun nedenini hep merak etmiştir. Öncelikle şunu belirtiyim bu küllük çok önemli bir komponenttir ve eğer o küllük yoksa ve ya sorun varsa uçak kalkamaz bile. Bunun nedeni ise; daha önceki yıllarda sigara içmek yasak olmasına rağmen bir yolcu lavaboda sigara içmiştir ve yanmakta olan izmariti klozetin yan tarafındaki çöpe söndürmeden atmıştır. Bunun devamında uçakta yangın çıkmış ve düşme durumuna kadar ilerlemiştir. O zamandan itibaren ek olarak o çöp kovası için uçaklara ekstra bir yangın söndürme sistemi ve kapının arkasına da kül tabağı koyulmuştur. Lavaboları izlemek mümkün olmadığı için eğer içiyorlarsa da en azından çöpe atmasınlar diye vardır.
Acil çıkış kapıları
Bu havayolu şirketleri acil çıkış kapılarına nasıl güveniyor da bu konuda hiçbir eğitimi olmayan sıradan bir yolcuyu oturtuyorlar ya uçak havadayken o kapıyı açsa ne olur? Bu sorunun cevabını biraz teknik bir şekilde cevaplıyayım. Yaklaşık 40000 feet civarında seyir ettiğimizi söylemiştim, bu durumda hem basıncın çok düşük olmasından hem de oksijen miktarının az olmasından dolayı insan yaşamını sürdüremez. Bunun için gövdedeki kabin yaklaşık 8000 feet hissi verecek şekilde basınçlandırılır. Dışarıda düşük basınç varken içeride ise yüksek basınç oluşturulur. Uçakların kapıları yapıları gereği önce içeri doğru biraz açılıp daha sonra dışarı doğru tam açılma gerçekleştirirler. Yani acil çıkış kapısında oturan o yolcu Dünya’nın en güçlü insanı dahi olsa bu kadar büyük bir basınç farkı varken o kapıyı içeri doğru açamaz.
Enucuzabiletler.com üzerinden yapılan uçak bileti satış, iade, değişiklik ve iptal işlemleri TURSAB ( Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ) üyesi A Grubu seyahat acentası olarak 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanuna tabii “ATOLL TURİZM” tarafından yapılmaktadır.
SIRKET
ILETISIM
Telefon: 0216 346 76 76
Telefon: 0539 711 99 19
Telefon: 0850 360 00 23
E-Mail: [email protected]
İptal ve Değişiklik İşlemleri
İptal, İade,Pet evcil ekleme ve Değişiklik işlemleriniz için
0850 360 00 23 numaralı telefon üzerinden hafta içi 09:00-20:00 ve cumartesi günü 09:00-19:00 saatleri arası hizmet alabilirsiniz.
Çağrı Merkezi
09:00 ile 20:00 arası bilet satış ve rezervasyonunuz hakkında 0216 346 55 60 yi arayabilir veya Tüm destek taleplerinizi [email protected] adresine yollayabilirsiniz.